Smażę pomidory i wybijam na nie jajka. To jedno ze smaczniejszych śniadań, jakie jadłam
Na śniadanie zwykle przyrządza się jajecznicę lub gotuje jajka na twardo albo miękko. Ja natomiast bardzo lubię jajka sadzone. Wielu osobom kojarzą się z daniem obiadowym, jednak sposób w który je przyrządzam, sprawia, że świetnie smakują o poranku. Zobaczcie, jak prosto można zrobić to sycące i wartościowe danie.
Jakie warzywa pasują do jajek?
Jajka warto zestawić z warzywami, które dodadzą potrawie smaku i podniosą jej wartość odżywczą. Z jajkami dobrze harmonizują np.: cebula, papryka, pomidory, pieczarki, szczypiorek, szpinak. Składniki te można używać pojedynczo lub łączyć ze sobą, dzięki czemu kompozycja będzie jeszcze pełniejsza.
Jak zrobić jajka sadzone na pomidorach?
Jajka sadzone na pomidorach to danie z pogranicza jajecznicy i szakszuki. Robię je jednak nieco inaczej, bo najpierw podsmażam plastry pomidorów, a potem wybijam na nie jajka i całość smażę pod przykryciem. Danie jest gotowe do podania, gdy białko się zetnie, a żółtko pozostanie półpłynne. Przed podaniem potrawę obficie posypuję posiekaną zieleniną.
Przepis: Jajka sadzone na pomidorach
Pożywne śniadanie z jajek, pomidorów i zieleniny
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
- 1 duży pomidor
- 1 łyżka oleju
- 4 jajka
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- koperek
Sposób przygotowania
- Smażenie pomidorówPomidory umyj, wytrzyj, pokrój w poprzek w dość grube plastry. Na patelni rozgrzej średnio olej, połóż na niej plastry pomidorów i lekko przyrumień je z jednej strony.
- Smażenie jajekPomidory obróć na drugą stronę i na każdy wybij ostrożnie jajko. Oprósz danie solą i pieprzem, przykryj i podgrzewaj na średnim ogniu, aż białka się zetną. Przed podaniem potrawę posyp posiekaną zieleniną.
Jak podać jaja sadzone na pomidorach?
Jajka sadzone na pomidorach można podać zwyczajnie z pieczywem, np. z chlebem razowym czy bułką ziarnistą. Dobrym pomysłem będzie też zaserwowanie ich na zrumienionym pieczywie tostowym czy podpieczonych kromkach bułki. Chrupiące pieczwo doda tej prostej potrawie smaku i ciekawej struktury.